Rentoutuminen, sen osaamien tai osaamattomuus on aina ollut isossa roolissa elämässäni

MINA LOPONEN, RENTOUTUSMENTORI, 50+V NAINEN

TARINANI. Lapsuudessa minulla oli unihäiriöitä ja kehitin itselleni rentoutumisharjoituksia ja ajoittain niistä olikin apua. Nuorena myös urheilin aktiivisesti, saadakseni huomiota, mitä lahjakkaana urheilijana sainkin. Lopulta pelasin aikuisten SM-sarjaa ja opin, että keho ja mieli ovat aina kovilla, paitsi urheilusta niin myös näkyväksi pyrkimisestä. Elin ainaisessa rasituksessa, ilman riittävää palautumista ja kokonaisvaltaista hyvinvoinnista huolehtimista. Sitten katkeaminen tapahtui lopulta 34-vuotiaana, burn-out, jonka seurauksena olin lähes vuoden poissa työelämästä - vaikka olin hankkinut paljon välineitä käsitellä stressiä ja unettomuutta. Jälkikäteen katsottunaa tuo lähes 12kk pysähdys oli parasta, mitä saattoi tapahtua!

Alkoi uusi aika elämässä, aloin arvostamaan itseäni ja aikaani uudella tavalla. Aloitin loppuelämän mittaisen projektin vahvistaa mielen ja kehon yhteyttä ja hidastaa elämää ja etsiä itselleni rajat eli tulla tietoisesti näkyväksi. Ja jälleen elämä antoi minulle tilaisuuden oppia. Oppia elämään tahtomattani lapsettomana. Elämäni ehkä isoin kantamus, jonka olen oppinut sallimaan, taistelematta. Aloin tehdä vanhoja asioita uudella tavalla, itselleni sopivammalla tavalla ja lopulta syyskuussa 2019 jäin pois yritysmaailmasta, hyvästä työstä, hyvästä yrityksestä - yrittäjäksi. Olin innoissani yrittäjyydestä, mutta lähes heti sain jättiläismäisen haasteen – toistuvat kuumeilut ja sairaalassa vietetyt jaksot, eikä kukaan tiennyt (eikä tiedä) mistä oli kyse. Pääsin jälleen työstämään rentoutumisen taitojani, ja -oh boy- niitä tarvittiin! Nyt, 2024, on jo lähes 1,5 vuotta viimeisestä sairaalakäynnistä, vaikkei kuumeilut olekaan vielä aivan loppuneet.

Olen rentoutusmentori, palautumis- ja rentoutusohjaaja, psyykkinen valmentaja, joogaohjaaja, luennoitsija sekä koulutettu hieroja. Parhaillaan täydennän osaamistani BreathWork -ohjaajakoulutuksessa. Tavoitteeni on auttaa sinua löytämään kehollista rentoutta ja hyvinvointia sekä positiivista ajattelua itseä ja elämää kohtaan, että saat itsessäsi olevat voimavarat käyttöön ja kehosi ja mielesi palautuvat. Enkä voisi olla paremmin itselleni sopivassa työssä! Herään aamuisin iloisena katsomaan, mitä kaikkea upeaa päivä tuo tullessaan! Tervetuloa ottamaan yhteyttä!

Lähetä minulle sähköpostia


TYÖSSÄNI yhdistän eri osaamisiani siten, että Sinä saat olemassaolevia voimavarojasi käyttöösi ja pystyisit niitä kehittämään sekä olisit tuloksekkaampi ja onnellisempi ja voisit löytää uuden ja vahvemman ajattelutavan. Myös työyhteisöjen johtamisessa tarvitaan näitä taitoja, autankin organisaatiota (työyhteisöjä, yhdistyksiä, urheiluseuroja) kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia, parempaa työssäjaksamista sekä tuloksellisuutta auttamalla kulttuurin kehittämisessä siten, että jokainen pystyy olemaan yhteisössä oma paras minänsä.

TYÖNI HYVINVOINNIN PARISSA sisältää henkilökohtaisia konsultointeja tai pienryhmävalmennusta liittyen palautumiseen tai sen haasteisiin. Käyn luennoimassa ja pidän kursseja hyvinvointiteemoista kuten rentous, uni, hengittäminen, palautuminen ja järjestän hyvinvointipäiviä erilaisille ryhmille (työyhteisöt, yhdistykset, kaveriporukat), sisältäen liikettä, rentoutumista, tietoa ja kokemuksellista tekemistä päivän aiheen ympärillä. Ohjaan lempeää liikettä (joogaa) erilaisille ryhmille sekä yksittäisille asiakkaille, näiden lisäksi ohjaan tapahtumissa, retriiteillä ja Hyvän olon matkoilla niin joogaa, lempeää liiketttä kuin erilaisia hengittämisen harjoituksia ja meditaatioita. Lisäksi hieron hoitohuoneessani joko Järvenpäässä tai Helsingin Malmilla.

KOULUTUKSELTANI olen palautumisohjaaja (PalautumiskouluPRO/Turun kesäyliopisto) sekä psyykkinen valmentaja (SportFocus, Helsinki). Lisäksi suoritan hengityskouluttajan opintoja ja vahvistaakseni omaa kehitystäni opiskelen psykologian kursseja. Lisäksi minulla on aikaisempi akateeminen koulutus (FM, Linköpingin Yliopisto) sekä väitöskirjatyö kesken unihäiriöiden alueelta (Epidemiologinen tutkimus, Tampereen yliopisto). Olen myös kivun hoitoon erikoistunut koulutettu hieroja (Stadin Aikuisopisto, 03/2019) ja syventynyt faskioiden toimintaan ja hoitoon sekä hengittämisen helpottamiseen.

JOOGA. Joogaohjaajana kunnioitan kehoa ja sen tuntemuksia ja uskon, että se onkin viisain opettajamme - tarvitsemme jokainen vahvan keho-mieli -yhteyden. Joogaa olen ohjannut yli 2000h ja ansainnut statuksen, joka kertoo laadukkaasta työstä, erityisesti kouluttajana (E-RYT500 / YACEP). Aikoinaan valmistuin ohjaajaksi 2018 (RYT500, YogaSource, Helsinki), joogattuani yli 25v. Olen myös ehtinyt pitämään omaa joogasalia Helsingissä (2017-2018). Rentoutusryhmiä unettomille olen pitänyt koska olen kokenut, että akateeminen tutkimus voi olla kaukana arkielämästä, näin olen pystynyt tuomaan tutkimustiedon sekä jooga/meditaatio/rentoutusosaamisen lähellä arkea, kaikille saatavaksi.

TOIMISTOTYÖURAANI tein yritysmaailmassa 2019 asti, niin Suomessa kuin laajemmaltikin Euroopassa. Olen kehittänyt organisaatioiden asiakaskäyttäytymisen analytiikkaa ja toiminut tiimin esimiehenä ja yksikön johtoryhmässä, johtanut kansallisella sekä pohjoismaisella tasolla asiakas- ja kilpailijatutkimusten organisointia sekä hoitanut tutkimuksiin liittyviä sisäisiä sekä ulkoisia kumppanuuksia sekä toiminut Compliance-officerina, näistä viimeiset 9v Nordeassa, myös asiantuntijajohtajan roolissa.

KOKEMUSTA minulla on eri kulttuureista, erilaisista ihmisistä ja tavoista asuttuani ja työskenneltyäni ulkomailla vuosia. Myös urheilusta minulla on vahvaa kokemusta, sillä olen pelannut koripalloa SM-tasolla ja ulkomailla sekä toiminut valmentajana eri ikäisten lasten ja nuorten ryhmissä noin 20v (viimeksi kaudella 20-21).

HYVINVOINTIALAN KOULUTUKSET
2016

 • Yoga Teacher training, RYT500, 12.3.2016-11.2.2018 / kouluttajat Marjo Wuorisalo & Michael Cramm, YogaSource
 • Ayurvedan perusopinnot 20.8.-11.12.2016 / kouluttajat Heidi Nyström, Lana Lavanina, Ossi Viljakainen, Suomen Ayurveda-instituutti

2017

 • Continuing Yoga Teacher Education 28.4.-29.10.2017 / kouluttajat Marjo Wuorisalo & Michael Cramm, YogaSource
 • Vyöhyketerapian perusteet 29.-30.6.2017 / kouluttaja Tiina Rytkönen, Elonaskel

2018

 • Hierojan ammattitutkinto kevät 18 - kevät 19 / Stadin aikuisopisto
 • Unettomuuden hoidon käytäntö työterveyshuollossa 27.-28.11.2018 / kouluttaja Heli Järnefelt, Työterveyslaitos
 • Continuing Yoga Teacher Education 23.-27.7.2018 / kouluttajat Marjo Wuorisalo& Michael Cramm, YogaSource
 • Somatics Basic studies Lokakuu 2018 - Syyskuu 2019 / kouluttaja Marjo Wuorisalo, YogaSource

2019

 • Psyykkisen valmentajan koulutusohjelma 30.8.2019-8.5.2020 / kouluttajat Paula Arajärvi & Paula Thesleff, EduFocus
 • Rentoutus ja Stressinhallinta hyväksyvän tietoisen läsnäolon avulla -kurssi 31.8.-1.9.2019 / kouluttaja Leena Pennanen, Center for Mindfulness

2020

 • Faskia & Hengitys 8.-9.10.2020 / kouluttajat Tuulia Luomala & Mika Pihlman, Hakkarin Helmi
 • YogaSource Summer Retreat (Continuing Education) 28.-31.7.2020  / kouluttaja Marjo Wuorisalo, YogaSource
 • Yoga Nidra Online Course 13.-15.11.2020 / kouluttajat Melanie Cooper & Jennie Wadsten, Yogaleela

2021

 • Urheilijan lihashuolto hierojan lisäopinnot, kevät21 / Samiedu, Savonlinna
 • Faskia –koulutus, kevät 2021 (5pv) / kouluttaja Jarmo Ahonen
 • Multidimensional Healing Retreat (Continuing Education) 22.-25.7.2021 / kouluttaja Marjo Wuorisalo, YogaSource
 • Myofaskiaaliset jatkumot kuntoutuksessa 1, 1.12.2021 / kouluttaja Mika Pihlman

2022

 • Myofaskiaaliset jatkumot kuntoutuksessa 2, 21.-22.3.2022 / kouluttaja Mika Pihlman
 • Faskia -jatkokoulutus, Instrumenttiavusteinen pehmyskudoskäsittely, 2.-3.5.2022 / Kouluttaja Jarmo Ahonen
 • Further studies in Yoga Nidra teacher training (21h), 20.-22.5.2022, Ibiza / kouluttajat Melanie Cooper & Jennie Wadsten, The Shala & Yoga Treat
 • Yin Yoga teacher training (50h), 23.-26.5.2022, Ibiza / kouluttajat Melanie Cooper & Jennie Wadsten, The Shala & Yoga Treat
 • Vagus-hermo - tie autonomisen hermoston tasapainoon (14h) 27.-28.10.2022 / kouluttajat Tuulia Luomala & Mika Pihlman, Hakkarin Helmi

2023

 • Palautumisohjaaja 10p, 13.10.2022 - 06.05.2023 / PalautumiskouluPRO, Ulla Ollikkala ja Nina Pajanti-Raudus, Turun Kesäyliopisto
 • (kesken, arvioitu valmistuminen 04/24) Breathwork instructor course 

 


Lisäksi:

Unilääketiede -päiviin olen osallistunut lähes vuosittain.
Luotsi -projekti: Digitaalisen palvelun kehittäminen ja konseptointi, 2021-2022, yhteistyössä Keuke:n kanssa.
Useita valmentaja- ja kehonhuoltokoulutuksia vuosina 1988-2020
Väitöskirjatyö (kesken), Tampereen yliopisto
FM, 2000, Linköpingin Yliopisto, Ruotsi
Vaihto-oppilas, 1998-1999, Amsterdamin yliopisto, Hollanti


YHTEISTYÖTAHOJA 
Balance - Salla Rinne (www.sallarinne.fi)  => Liikuntaretriitti (ja paljon muuta)

OKOMI Hyvinvointi (www.okomi.fi) => Hyvän Olon joogamatkat (ja paljon muuta)

Sekä

 • Keravan Opisto (www.kerava.fi)
 • King4Fit (www.king4fit.fi)
 • Krapi (www.krapi.fi)
 • Kullanpuu (www.kullanpuu.fi)
 • Kunto Salus (www.kuntosalus.fi)
 • Sipoon Opisto (www.sipoo.fi)
 • Vaisala (www.vaisala.com)Posti
Puhelu
Instagram
LinkedIn